5 korte oefeningen voor innerlijke veiligheid

Heb jij long-covid of andere lichamelijke klachten (gehad) en merk je dat je angst ervaart bij het oppakken van activiteiten, zoals werk of sociale gelegenheden?

In deze blog schrijf ik meer over mijn eigen ervaring hiermee en deel ik 5 korte oefeningen die je in het openbaar kan doen om meer innerlijke veiligheid te voelen en dus meer kan genieten van deze activiteiten.

Als je wist dat je veilig was, wat zou je dan doen?

Nadat ik een jaar geleden een paar keer een terugval kreeg tijdens m’n herstel van long-covid, durfde ik heel weinig te doen. Ik was bang geworden voor hele normale, alledaagse dingen zoals naar de supermarkt gaan, met de trein reizen of een etentje met familie / vrienden.

Inmiddels is deze tijd gelukkig voorbij en na veel uit m’n comfort zone gaan, stapje voor stapje, spelen deze angsten niet meer een rol voor mij.

Toch is mijn zenuwstelsel gevoeliger dan hiervoor, en vind ik het heel interessant om te observeren wat mijn lichaam een gevoel van veiligheid geeft.

Ik dacht namelijk dat ik veilig was wanneer ik geen last van pijn had. En dan pas zou kunnen doen wat ik wil doen.

Maar veiligheid kan je geven aan jezelf, door juist te geloven in je lichaam. Ik merk dat juist op de momenten dat ik vertrouw, dat ik plezier heb en geniet van wat ik doe (of het nou werken is, of schilderen, of afspreken met vrienden), dat pijn dan verzacht of verdwijnt.

Safety is not the absence of threat, it is the presence of connection
— Dr. Gabor Maté

Concreet voorbeeld: je bent met mensen, in een sociale omgeving, en je voelt pijn opkomen. Je probeert het te fixen met je hoofd, en komt terecht in een cirkel van angstige gedachtes. “Zie je nou wel, ik had niet moeten gaan.” of “Ik moet mezelf nu zoveel mogelijk afschermen van anderen en prikkels”, etc.

Op deze momenten is het cruciaal om even diep te ademen en jezelf een gevoel van veiligheid te geven. Zo kom je uit de modus van ‘aan staan’ en alert zijn. Je kan je lichaam opnieuw trainen zich veilig te voelen in dit soort situaties.

Oefeningen voor innerlijke veiligheid die gemakkelijk je kan doen in het openbaar: 

  1. Focus je aandacht op een punt in je lichaam dat fijn of neutraal voelt. Het mag alles zijn. Je arm, je grote teen, je voorhoofd. Juist door te focussen op de delen van je lichaam die neutraal of fijn aanvoelen, geef je een signaal van veiligheid aan je lichaam.

  2. Ontspan je kaak en laat je tong rusten in je mond. Blijf hierin ademen en kijk of je je tong steeds meer kan laten vallen.

  3. Leg je hand op je been en ga zachtjes heen en weer. Vertel jezelf in gedachten “ik ben veilig”

  4. Adem zachtjes in en uit door je neus. Vertraag. Focus op de lucht die in en uit je neus beweegt.

  5. Verzacht de spieren in je gezicht. Laat je schouders hangen. Adem een paar keer diep naar je buik.

Jouw lichaam is niet kapot. Angst kan lichamelijke sensaties erg versterken, het is dus belangrijk om bewust te zijn welke situaties nog spannend voelen voor ons. Opnieuw veilig voelen in je lichaam is mogelijk.

Worstel je met veilig voelen in jezelf? als gevolg van chronische ziekte, of wellicht iets anders? Bewust verbonden ademwerk kan je hierbij helpen. Hoe?

  • Verbonden ademen helpt je te voelen welke onverwerkte emoties ten grondslag liggen aan dit gevoel.

  • Naar je buik te blijven ademen, zorgt ervoor dat je dieper in je lichaam kan zakken. Je voelt de verbinding met je buik, waar ons gevoel van veiligheid en eigen draagkracht voelbaar wordt.

Ik begeleid je graag in een sessie bewust verbonden ademen. Neem hier vrijblijvend contact met mij op om te kijken wat ik voor jou kan doen.